Wanneer ga je naar een Shiatsu-therapeut?

Tijdens mijn behandelingen valt het mij op dat cliënten verbaasd zijn als ze merken wat Shiatsu allemaal te bieden heeft. Een soort blinde vlek aan mijn kant omdat ik er teveel vanuit ga dat mensen dit wel weten. Een hiaat dus dat om invulling vraagt.
Shiatsu zoals ik die beoefen (zen -Shiatsu) is een Japanse massagetechniek. Het bijzondere is dat het werkt volgens de principes uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Tijdens mijn opleiding was het masseren dan ook een onderdeel van een veel groter geheel. En zo kijk ik ook naar mijn cliënten.
Concreet betekent dit dat ik niet een arm masseer of hoofdpijn behandel. Ik schets eerst een soort kaart van de totale persoon en ga op zoek naar tekorten , teveel of blokkades in hun energiepatroon.
Vervolgens masseer ik weg, vul ik aan, hef ik op of verspreid ik de “energie” zodat deze vrij kan stromen en klachten verdwijnen. Door mijn kennis en ervaring kan ik goed inschatten waar de disbalans ligt en hoe ik dit met verschillende technieken kan behandelen. Shiatsumassage is daarbij mijn favoriet.

“Werkt het dan zo snel? “ is een vraag die wellicht opkomt? Natuurlijk is elke persoon uniek en de ene situatie anders dan de andere. Ik kan echter zeggen dat na 25 jaar bezig te zijn geweest met Shiatsu ik nog steeds versteld sta hoe goed Shiatsu werkt. Pijnklachten, emotionele klachten en diverse chronische klachten zijn dan ook prima met behulp van Shiatsu te behandelen. Helaas gaat daar heel wat dokteren en zoeken aan vooraf omdat je bij heel veel klachten niet onmiddellijk aan een Shiatsu therapeut denkt.

Beter is natuurlijk om de blokkades in energie voor te zijn en regelmatig een ontspanningsmassage
te ondergaan. Zo kun je in een bijvoorbeeld drukke of emotioneel beladen periode goed voor jezelf zorgen. De keizer van China had dit al goed door. Hij wilde in conditie blijven om lekker veel te kunnen seksen, eten en feesten. Zijn genezers keken daarom regelmatig naar zijn energie, lieten hem bepaalde oefeningen doen, luisterden en praatten met hem en gaven hem indien nodig kruidenmengsels, acupunctuur of massages. Deze keizer leefde lang en gelukkig. En dat gun ik iedereen!

Comments are closed.